Accentuated firefighters after training

Baunetz_Knowledge

The staff and training rooms extend over two floors and encompass the vehicle hall, which is almost the same height, on the south and east sides. The upper floor with a large training room is narrower than the ground floor; this creates a large roof terrace to the east. The building has two entrances: In the event of an alarm, the fire fighters move in from the south, where there is a large parking lot. From there, access leads directly to the vehicle hall via the changing rooms. A representative entrance is located on the west side facing the bypass. In addition to changing rooms and sanitary areas, there is a standby room, a building services room and a storage room on the ground floor. In addition to the training room, the upper floor houses an office, a kitchen and toilets. The roof terrace serves as a break area not only during the training courses.

Dark floor tiles and white plastered walls, exposed concrete in the changing rooms, wooden slat ceilings in the training room and in the ready room create a predominantly calm atmosphere inside. This is broken up by accents in signal red: on two walls in the entrance area as well as the lockers and an acoustic ceiling in the changing rooms.

The heat is generated and distributed by an air-water heat pump and underfloor heating. Showers, toilets and changing rooms have a supply and exhaust air system with heat recovery.

Tiles
The floor coverings in the fire station must be able to withstand heavy loads and be non-slip so that no accidents can happen even in a hurry or with damp shoes. In the vehicle hall, the planners opted for robust dark gray tiles made of porcelain stoneware; the floor covering was produced using the vibration method. They are 15 mm thick and have a format of 19.8 x 9.8 cm, the slip resistance is classified as R12.

12 mm thick porcelain stoneware tiles in the 60 x 30 cm format were used on the floors in the stairwell and in the kitchen, in the showers and toilets. They are gray-brown and have a shaded surface in two shades of lightness. This is created by adding a granulate and is individual for each module. The warm, earthy tones have a calm effect. The slip resistance is classified as R10, tiles of quality R11 were used in the showers. This corresponds to a normal to increased coefficient of static friction, which is well suited for damp rooms. The walls are tiled with white stoneware in the narrow format 30 x 10 cm.

Construction board

Architects: Three architects, Stuttgart
Project participants: Engineering office for structural engineering, Winnenden (structural engineering); Schmid & Rampazzo, Winnenden (HLS planning); Gräßle + Heinzelmann, Winnenden (electrical planning); Kurz and Fischer, Winnenden (building physics); Mosa, Maastricht (floor tiles, stairs, sanitary area, kitchen); Argelith, Bad Essen (tiled vehicle hall)
Client: Large district town of Winnenden
Location: Am Jakobsweg 11, 71364 Winnenden
Completion: 2016
Photo credit: Zooey Braun Photography, Stuttgart

Expertise on the subject

Ceramic coverings

Porcelain stoneware

In contrast to the presumption of the name, porcelain stoneware is not about tiles and slabs made of particularly finely ground ...

Areas of application

Kitchens and bathrooms

Tile mirrors are often installed in kitchens, which are designed as a special design element. Stand for...

Areas of application

Public and commercial spaces

In public and commercial areas, special safety requirements are placed on tiles. Because...

conditions

Slip resistance and surefootedness

For safe walking on floor coverings, slip and step security is of crucial importance.

Contact the editors of Baunetz Wissen: [email protected]
Baunetz Wissen tiles and slabs sponsored by: